Wyspa Pag

Wyspa Pag, licząca 284,5km2 powierzchni, jest położona niedaleko Privlaki. Do jej największych miejscowości zalicza się Pag, Novalja, Stara Novalja, Lun i Caska. Od strony południowozachodniej wyspa jest płaska, natomiast od północnowschodniej jej wybrzeże jest strome. Panuje tu śródziemnomorski klimat. Główne miasta wyspy łączy droga, która jest przedłużeniem autostrady Adriatyckiej. Pag jest połączona z lądem mostem, jak i liniami promowymi.

Na wyspie dobrze rozwinięta jest produkcja oliwy z oliwek, ale Pag słynie z sera, a nie z oliwek. Ser Pag, który produkowany jest z sera owczego ma wyjątkowy smak, uwarunkowany rosnącymi tu ziołami, które spożywają owce. Znane są także tradycyjne wyroby koronkowe. Wyspa jest również znana z produkcji soli. Przed dojazdem do miasta Pag można zobaczyć duży obszar płaskich, na którym produkcję soli prowadzi firma Salona Pag, będąca głównym producentem soli w Chorwacji. Oprócz normalnej soli kuchennej, Salona produkuje także sól morską oraz kilka specjalnych, smakowych soli do gotowania, jak sól czosnkowa czy sól mięsna, które idealnie nadają się na grilla.

Wyspa Pag słynie także z wyśmienitej jagnięciny! Wynika to z wysokiej koncentracji soli na wyspie i diety owczej składającej się z trawy i dzikich ziół, co nadaje jagnięcinie bardzo specjalny smak.

Miasto Pag, główne miasto wyspy, posiada piękne stare miasto z ulicami oraz placami. Można tu również znaleźć ostatnią pozostałą wieżę z wcześniejszych fortyfikacji, kilka starych kościołów i pałac diuka z XV wieku. Pag jest znanym miastem turystycznym, dzięki czemu można łatwo znaleźć kwatery prywatne w mieście. Noclegi Pag, podobnie jak kwatery Crikvenica oferuje w bardzo różnorodnych cenach. W promieniu 20km są dostępne campingi: Camp Šimuni, Camp Košljun i Camp Dinjiška.

Inna miejscowość, Novalja jest najbardziej znaną miejscowością turystyczną na wyspie, dzięki plaży Zrce. Z Novalii można także wybrać się na wycieczkę, by wejść na najwyższy szczyt wyspy – Tovrnele. Roztaczają się stąd wspaniałe widoki na okolice.